Fotograf med svennebrev
Nå finner du din fotograf med svennebrev og studio i Ski, Nordre Follo.
Hvorfor ta fagbrev/svennebrev?
Å formalisere utdannelsen kan være viktig av mange grunner. Jeg har jobbet som fotograf i flere år og har valgt å formalisere kunnskapen min av flere grunner.
Hvorfor bør du velge fotograf med svennebrev?
Å gjøre det lettere for deg som kunde, er kanskje den viktigste grunnen til at jeg ønsket svennebrev. Jeg vil gjøre det lettere for deg når du skal velge din fotograf. Det finnes en haug av ufaglærte fotografer der ute. Noen utrolig dyktige og noen mindre dyktige. Uten kjennskap til hvordan de drifter bedriften sin og hva de har levert av tidligere arbeid kan det bli vanskelig for deg å skille klinten fra hveten.
Ved å vise til et svennebrev i fotograffaget håper jeg å gjøre det litt lettere for deg i valgprosessen. Nå kan du lett se at du kommer til en fotograf med kompetanse i faget sitt når du velger å booke fotografering hos meg.
For å få svennebrev må kandidaten også vise til en viss forståelse av bedriftsøkonomi. Når du velger en fotograf med svennebrev kan du med andre ord være tryggere på at du velger noen med levedyktige priser, unngår sosial dumping og at bedriften vet at skatt og mva skal betales.
En fotograf med svennebrev skal beherske flere sjangere innen fotograffaget og vurdere eget arbeid. Når du booker en fotograf med svennebrev, booker du en fotograf som av flere erfarene i faget er vurdert til å kunne levere fotografi av høy kvalitet. Alt arbeid i en svenneprøve skal være av en kvalitet som kan leveres til en betalende kunde.
Et svennebrev er med på å vise deg som kunde at jeg behersker fotografi faget. Det er rett og slett et kvalitetsstempel. I følge nemnda kan du nå finne en portrettfotograf på norskt toppnivå når du booker meg som din fotograf.
Faget som forsvinner
Et annet godt poeng er at faget om få år forsvinner. Teknisk sett er det borte allerede, men de som har startet prosessen kan gå opp til svenneprøven ut 2025.
Det jobbes fra flere hold, blant annet Norges Fotografforbund, med å beholde faget (eller få det tilbake). Det er et stort og bredt fag. Mange som har drevet profesjonelt som fotografer, har fått øynene opp og hevet seg rundt for å sikre seg svennebrev før faget forsvinner helt.
Innholdsprouksjon er det nye faget som er på vei inn. Det omfavner fotografi og mye mye mer. Det er et stort og bredt fag, noe som betyr at det ikke er rom for spesialisering på samme måte som i dag. Som lærer og prøvenemnd i faget innholdsproduksjon brenner jeg for både fotografi og innholdsproduksjon. Jeg skulle gjerne sett at vi fikk beholde begge fagene.
Svenneprøven i fotograffaget
I løpet av svenneprøven skal nemnda gjøre seg kjent med kompetansen til fotografen. Nemnda skal se at du kan beherske faget som en helhet. Derfor er oppgavene varierte og fristen kort.
Min svenneprøve besto av 6 oppgaver. Familiefotografering med “full pakke”, karakterportrett, eksteriør, interiør og detaljer av Urbygningen ved NMBU, Vin med tilbehør til magasinforside, Fotografering av Mc alene, mc med eier og detaljer av begge og til slutt en fri oppgave.
Karakterportrett på norsk toppnivå
Fotografiene nemnda mente virkelig skilte seg ut og var på norskt toppnivå var bildene av Birdie tattovøren bak Stay True tattoo i Ski.